ТУРСКАТА КУХНЯ:картофена салата и пълнени картофи

ТУРСКАТА КУХНЯ 14/2011

Днес ще ви предложим два специалитета от турската кухня-картофена салата и пълнени картофи.

Изпратена 01.04.2011 14:00:53 UTC

Обновена 01.04.2011 14:00:53 UTC

Днес ще ви предложим два специалитета от турската кухня-картофена салата и пълнени картофи.

Но нека преди това кажем няколко думи за картофа-този ценен зеленчук, богат на нишесте и витамин С.

Родината на картофа е Южна Америка.Благодарение на испанските морски пътешествия през 1534 г. е пренесен в Европа.През 18 век картофът се отглежда масово в европейските страни.В Турция е пренесен през втората половина на века.Турците веднага оценяват качествата на този зеленчук, особено след като започват да изнамират свои оригинални рецепти за неговото приготовляване.

Днес картофът е широко разпространен у нас и е един от най-често употребяваните зеленчуци в турската кухня.От него се приготовляват салати, кюфтета, чорби и яхнии.Картофът се използва и като плънка за баници.

Сега ви предлагаме рецептата за картофена салата, която е турски специалитет.За шест порции са необходими следните продукти: килограм картофи, една голяма глава кромид лук и 3-4 стръка зелен лук, по-малко от половин кафена чаша зехтин, по-малко от половин кафена чаша оцет или лимонов сок, една чаена лъжичка червен пипер, една чаена лъжичка синап, по възможност една чаена лъжичка сумак / вид кисела подправка/, две чаени лъжички сол, 20 стръка магданоз, две варени яйца, няколко маслини, една-две зелени чушки.Повтаряме продуктите.

Приготовление: Измиваме и сваряваме картофите.Дали са се сварили добре ще разберем, като ги боднем с ножа.Трябва да внимаваме да не се разварят, което ще проличи от надигането на корите.След като се сварят, оставяме ги де изстинат.Започваме да ги белим, когато ръцете ни започнат да издържат на топлината.Горещите картофи не трябва да се белят под струя студена вода, за да не загубят вкусовите си качества. Нарязваме лука на кръгчета. Ако използваме кромид лук, преди това го стриваме с малко сол и го измиваме.В широка салатиера слагаме лука, зехтина, лимоновия сок или оцета, солта, червения пипер и синапа.Може да комбинираме поравно лимоновия сок и оцета.Разбъркваме добре така получения сос, след което нарязваме картофите на малки кубчета и слагаме в салатиерата.разбъркваме със соса, като внимаваме да не разваляме формата на кубчетата.Нарязваме на кръгчета сварените яйца и поставяме върху картофите.Измиваме магданоза, нарязваме го на ситно и заедно с нарязаните зелени чушки поръсваме върху салатата.Накрая слагаме маслините.Така приготвена салатата може да послужи като гарнитура при ястия с месо или риба.

А ето и рецептата за едно ястие с картофи, което се нарича картофена „отуртма”. То няма точен превод, но ще видите, че това всъщност е рецепта за пълнени картофи.

Необходими са следните продукти: 4 броя едри картофи или близо килограм, една чаша олио, една супена лъжица маргарин, две глави кромид лук със средна големина, 250 грама нетлъста кайма, една чаена лъжичка доматено пюре, малко чер пипер, едно яйце, една връзка магданоз, чаша и половина бульон или вода, два-три домата. Повтаряме продуктите:

Приготовление:

Обелваме картофите и разрязваме на две по ширина.Изрязваме леко заоблената част отдолу, за да могат да се поставят по-добре на дъното на тавата./ Оттук идва и названието отуртма” в смисъл на „седнали” картофи.

Издълбаваме леко вътрешната част на картофите с лъжичка.След това запържваме картофите около две минути в сгорещена мазнина, за да не се разварят при готвене.Нареждаме в тавата с издълбаната част нагоре.Слагаме в тавичка една лъжичка мазнина, в която запържваме лука 2 минути.Добавяме каймата и пържим още 4 минути.Прибавяме доматеното пюре, разбъркваме и снемаме от огъня.Слагаме солта, черния пипер, яйцето и нарязаните на дребно домати.Разбъркваме сместа и изсипваме в средата на картофите.Възможно е тя да прелее поради недостатъчното издълбаване на картофите.Върху този пълнеж от кайма поставяме нарязаните на кръгчета домати.Изсипваме в края на тавата бульон или вода и оставяме около половин час на среден огън. Ако прибавим при пърженето на каймата и чорбаджийски чушки, ястието ще стане още по-вкусно.По желание, освен чер пипер, може да се добави и червен пипер.Добър апетит.

ТРТ / Оох - ммм - Вкусните гозби !

Няма коментари: