- 1 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. мед
- 4 с.л. сусам
Сусамки
Етикети:
Сусамки,
турска кухня-рецепти,
turk news bg
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Турска кухня-рецепти!
Наричат турската кухня “Изкушения на бавен огън”. Тя е ” като чувствена жена” - с много екзотични аромати и различен вкус. В нея има много влияния.
От една страна - на арабския свят с неговите многобройни ароматни и пикантни подправки, богатството на салати и предястия, печени и задушени меса, пилафи и сладкиши.
Средна Азия пък се усеща с патладжаните, ориза и лютите храни”
Освен традиционните ястия шиш и дюнер кебап, пилаф, сарми и турско кафе, в турската кухня изобилстват мезета, зеленчуци в зехтин, рибни и месни ястия, както и завладяващи десерти.
Подправките, билките, ядките и стафидите са “черешката на тортата”.
Особеният вкус на турските ястия идва не само от подправките, но и от начина на приготвяне. Месото, запържено с масло и подправено с кимион, канела или карамфил, е съвсем различно. Друга особеност е бавният огън” на който се приготвят ястията.
Истински празник за гастрономите са мезетата. Подбират се така, че да вървят с ракъ (”лъвското мляко” - анасонова алкохолна напитка, която се сервира с много лед и разредена с вода) и просто не може да им се устои. Изкушениетсе поднася под форма на плата от различни сирена, дребни зеленчуци в саламура, лозови сармички, варени и пушени меса и колбаси, телешки език, тарама, пюре от бакла, калмари и пълнени миди, готвени патладжани.
Как да не опиташ сладкиш, наречен “момински гърди” (татлъсъ) или “женско пъпче” (кадън гьобек) и “устни на хубавица” (дилбер дудаъ).
Няма коментари:
Публикуване на коментар